Udstyr – hvilket og hvad koster det?

Hvilket udstyr skal jeg bruge?

Godt udstyr gør bare oplevelsen bedre. Jeg har i mit forslag lagt op til, at du som minimum skal bruge følgende udstyr på en “kold” tur:

 • Rygsæk – Omkring 50-75 liter, hoftebælte, brystrem og justerbare skulderstropper er et must. 
 • Støvler – Vælg nogle med ankelstøtte og gerne Gore Tex. Husk at der skal være plads til to par sokker (inder- og ydersok = færre vabler)
 • Bukser – Kan udelades – du kan gå i et par almindelige bukser, men outdoor bukser er bedre ift. pasform, slidstyrke, lommer osv. Samtidig kan de vokses, så de bliver vandafvisende.
 • Jakke – Vælg en skaljakke, meget gerne med udluftning, de er mest alsidige – klæd dig på efter lag-på-lag metoden. Skaljakke fungerer også som regnjakke.
 • Fleece – Kan udelades – du kan bruge en almindelig tyk trøje, men de vejer ofte for meget, er ikke vindtætte og tørrer meget langsomt.
 • Liggeunderlag – I dag er det kun oppustelige underlag der dur – drop skumunderlag, komforten er alt for dårlig og det fylder for meget – husk at kigge på R-værdi (isolering)
 • Sovepose – Kig efter komforttemperatur omkring frysepunktet, syntetisk fyld er billigst men vejer og fylder mere end dun. Du kan supplere med en soveposeliner, den giver et par ekstra grader.
 • Pandelampe – Uundværlig – selv de billigste lygter leverer et godt resultat – personligt foretrækker jeg, at de også har rødt lys = nattesyn forbliver intakt.

Men mangler der ikke noget udstyr?

Klar til afgang
Klar til afgang

Jo det gør der – ovenstående er kun det allermest nødvendige udstyr. Du vil også få brug for spisegrej (dyb tallerken/skål, bestik, dunk/kop osv), mad, strømper, hue, vanter, regntøj, skiundertøj osv. Men alt dette er ikke strengt nødvendigt og du kan måske klare dig med noget af det, du allerede har derhjemme. Fx går det fint med plastiktallerkner og bestik på den første tur og du har nok en hue og et par vanter liggende. Man kan købe sig fattig i grej – start med det basale, så er du godt i gang.

Hvad koster udstyret så?

Det er et godt spørgsmål – det afhænger af, hvilken komfort og kvalitet du vil have. Man kan sagtens gøre det billigere end mit “budget” forslag, men du vil komme ned i en kvalitet, hvor udstyret kun holder et par gange eller pasform/funktion er så dårlig, at du får en dårlig oplevelse. Du vil alligevel ende med at skifte det udstyr ud hurtigt, så køb noget nogenlunde ordentligt første gang – det bliver du glad for.

Mit estimat er:

 • Budget – ca. 4.000 kr.
 • Komfort – ca. 7.000 kr.
 • Luksus – ca. 16.000 kr.

For 4.000 kr. er du rigtig godt kørende. Du har fået noget ordentligt udstyr, som kan bruges igen og igen. Og hvis du har nogle fritidsbukser, en fleece og en skaljakke, så kan du spare yderligere knap 1.600 kr. – så er vi nede omkring 2.500 kr. for en “startpakke”. Det er fornuftigt.

Skaljakke er guld værd
Skaljakke er guld værd

Kan det gøres endnu billigere?

Ja! Helt bestemt… Gå på januar-udsalg, køb brugt på fx Trendsales, DBA eller eBay – der er mange penge at spare. Meget af mit udstyr er købt brugt. Samtidig kan du købe bedre udstyr til samme pris, som “budget” pakken ville koste. Det er fx ikke umuligt at finde Fjällräven bukser til 400 kr., en Fjällräven rygsæk til 1.000 kr. eller en dunsovepose til 1.300 kr.

Se eller download mit forslag her