Halen – Raslången vandretur

Raslången_Halen
Halen sø

Halen – Raslången vandretur:

Vi har tidligere været på kanotur på Halen og Raslången. Denne gang besluttede vi at tage turen til fods. Vi parkerede ved Halens Camping i Olofström. Vi var sent på den og vidste ikke helt, hvornår det blev mørkt. Vi forlod bilen kl. 17.50 og gik mod shelteret ved Boafall ad Blekingeleden, som løber lige forbi Halens Camping. Omkring kl. 18.30 blev det for alvor mørkt inde i skovområdet. Vi måtte tænde pandelamperne, da det blev for vanskeligt at se markeringerne på træerne. Selv med pandelamper på skulle vi koncentrere os for ikke at gå forkert. Vi ankom til shelteret kl. 19.15. Hurtigt fik vi fundet vores Jetboil Flash frem samt vores aftensmad fra henholdsvis Trek’n’Eat og LYO Food. I mens det ”passede sig selv” blev der fundet liggeunderlag og soveposer frem. Vi hyggede med Uno, backgammon og Nikka whisky og gik forholdsvis tidligt i seng.

Lørdag morgen

Udsigten fra shelteret den efterfølgende morgen, var helt fantastisk. Efteråret havde for alvor sat ind og de flotte farverige trætoppe blev lyst op af morgensolen og spejlede sig i det blikstille vand. Vi fik tændt bål og lavet morgenmad. Vandet i både Halen og Raslången er (eftersigende) til at drikke. Jeg har dog altid mit Katadyn Vario vandfilter med på tur. Det passer direkte på Nalgenes flasker (wide mouth) og så filtrerer det overraskende meget fra, hvilket man tydeligt kan se på det keramiske filter, som lynhurtigt gik fra kridhvid til brun. Vi fik tanket en liter vand hver i vores Nalgene flasker og så drog vi afsted.

Bökestad mod Blankaviken

Vi tog en hurtig pause, da vi kom til Bökestad shelteret. Her er, desværre, begrænset udsigt til Raslången, dog ligger man godt i læ. Vi nyder udsigten (morgen som aften), så for os ikke et ideelt shelter. Vi fik studeret kortet og kunne konstatere, at vi havde lang vej op til Blankaviken shelter. Vi fulgte Skåneleden nord over. Turen fra Bökestad er rigtig flot. Denne vandretur skulle gå hen og blive en af de hårdere. Længere nordpå gik vi ned til Fuglabacken shelter og spiste frokost. Vi fulgte Skånelåden indtil vi nåede Filkesbodavägen. Her drejede vi til højre og gik nordøst. Vi havde forinden diskuteret, om vi skulle satse på at krydse Baggebro, som vi vidste, var i meget dårlig forfatning.

Getatorpet

Da det i løbet af dagen havde regnet, besluttede vi at gå længere nord på og krydse vandet ved Getatorpet. Vi vidste ikke, hvad  der ventede os Getatorpet. Vi søgte information på nettet omkring passagen, men det lykkedes os ikke at finde noget. Så i værste fald skulle vi gå på sten i det lave vand. Ved ankomsten til Getatorpet blev vi glædeligt overrasket. Der var to flotte broer over vandet – samtidig var der en fin udsigt ud over Filkesjön. Dette er et virkelig fint alternativ til Baggebro, hvor man skal balancere over. Skal du til Blankaviken, så er der et par ekstra kilometer rundt, men i dårligt vejr, hvor Baggebro kan være ekstremt glat, er det de godt givet ud. Vi fik samtidig chancen for at se en del af området, som vi endnu ikke havde set.

Trætheden melder sig

På nordsiden gik vi ad Harasjömålavägen og skulle hurtigst muligt krydse øst over og fange Gillenäsvägen. Vi forlod vejen og gik ind i skoven. Det var ufremkommeligt, især med rygsæk på. Skovbunden var fyldt med mos og flere steder sank vi dybt i. Den forholdsvis korte passage tog lang tid – vi måtte konstant orientere os med GPS og kompas. Kort tid efter ankom vi til Blankaviken. Her var begge shelters desværre optaget af en dansk kajakklub – nogle af dem tilbød dog at rykke fra det ene shelter til det andet, så vi endte med at dele det ene shelter sammen med en anden kvinde.
Vi var trætte – vi havde gået 18,5 km og knap 7 km dagen forinden. Det kuperede terræn og de tunge rygsække havde sat sine spor. Vi spillede lidt uno ved bålet og fik en kop te (og whisky) – derefter gik vi i seng.

Søndag morgen

Vejret virkede lovende. Udsigten fra Blankaviken ud over Raslången er simpelthen fantastisk. Vi pakkede forholdsvis hurtigt sammen og fortsatte øst ad grusvejen. Kort tid efter afgang begyndte det at regne. Det skulle vise sig, at vi havde regn derfra til vi nåede bilen. Vi tog nogle skovstier og kom til sidst ud på Gillesnäsvägen. Her fra gik turen tilbage til Olofström på grus og asfalt. Ikke den kønneste tur (med undtagelse af Halabron, som tog sig flot ud – selv i regnvejr), men vi var trætte og ømme og regnen fortsatte, så vores eneste mål var bare at nå bilen, hurtigt. De knap 10 km blev gået i et usædvanligt højt tempo (uden stop).

Området

Området omkring Halen og Raslången er utroligt smukt – ideelt til en vandretur i mere rå omgivelser. Selv beskriver de det som Sveriges sydligste vildmark. Området er forholdsvis nemt at finde rundt i – man kan følge Skåneleden eller Blekingeleden – eller man kan lave sine egne ruter ved en kombination af off-trail og grus- og asfaltveje. Det kuperede terræn og det rå landskab er en fantastisk afveksling fra den danske natur.

Route 3,494,400 – powered by www.wandermap.net